Linux'ta Modem Seçimi

Version 0.0.1

Hazırlayan: Doğan ZORLU, Grup YAZILIM, İZMİR, dogan@grup.com.tr

Başlama Tarihi: 5 Nisan 1999

Son Güncelleme: 6 Nisan 1999

Açıklama: Burada bulacağınız bilgiler, şimdiye kadar derlediğim bilgilerin, kendi deneyimlerim ışığında derlenip toparlanmasıyla hazırlanmıştır. Buradaki bilgileri ve verilen sürücüleri kullanmak bütünüyle sizin sorumluluğunuzdadır. Olası veri kayıplarından, sistem çökmelerinden bu işlemleri uygulayanlar sorumludurlar.


Sorular ve Cevaplar

Hangi External Modemleri Kullanabilirim ?

Linux, standart seri port sürücüleri aracılığıyla ekstra bir sürücüye ihtiyaç duyulmaksızın seri portlara takılan hertürlü modemi kullanabilir. Tüm external modemler, yapıları gereği bilgisayarın seri portuna takıldıkları için kesinlikle Linux ta çalışırlar. 

Hangi Internal Modemleri Kullanabilirim ?

Üzerindeki jumper lar yada (varsa) konfigürayon programı aracılığıyla bir seri port olarak ayarlanabilen tüm internal modemler ile, diğer internal modemler bölümünde yeralan modemler kullanılabilirler. Eğer internal modeminizi konfigüre etmek isterseniz, en basit olarak bilgisayarın CMOS bilgileri içinden COM2 portunu disable ediniz ve internal modemi COM2 ye ayarlayınız. Bu sanki COM2 portuna bir external modem takilmış gibi bir etki yaratacaktır. (Tabii ki başka COM3-COM4 gibi portlara da ayarlanabilir ama COM2 daha akılda kalıcı bir değer olarak benim kendi tercihimdir. /dev/ttyS1 cihaz dosyası aracılığıyla erişim yapılabilir.)

Internal modemler üzerinde bulunan jumper setileri eğer port olarak değil I/O base adresi ve IRQ için verilmişşse standart portlar için bu değerler:

Seri Port I/O Base IRQ
COM1 0x3F8 4
COM2 0x2F8 3
COM3 0x3E8 4
COM4 0x2E8 3

şeklindedir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir durum, diğer bir cihazin bu adres yada irq ları kullanmamasıdır. Genellikle eski ISA ethernet kartlarında ne hikmetse IRQ 3 olarak set edilmişlerdir. Böyle bir durumda ya ethernet kartını değiştirin yada IRQ değerini.

Internal modem in bu özellikleri taşıyıp taşımadığını anlamak için kartın üzerine bakıp, I/O adres ve IRQ değiştirmek için bir jumper seti bulundurup bulundurmadığına bakmak yeterlidir. Yada (varsa) setup programından bunun yapılıp yapılamadığı kontrol edilebilir.

Usb Modemler Ne Olacak ?

Usb modemler için linux sürücüleri üretici firmalar tarafından henüz sağlanmamaktadır. (Yada en azından ben öyle biliyorum) Bu nedenle bu modemler henüz kullanılamamaktadır.

WinModem'leri Kullanabilirmiyim  ?

Diğer internal modemler kısmına bakınız.

Modemin Hangi Protokolleri Desteklediğini Nasıl Anlarım ?

Hayes komut setleri olan AT komut kümesini desteklemeyen modemler linux ta kullanılamazlar. Günümüzdeki modemlerin büyük bir bölümü Hayes komut setini desteklemektedir. Bir modem sisteme takıldıktan sonra temel özelliklerini anlamak için ATI1-7 arası komutları modeme göndermek yeterlidir. Genellikle K56flex yada V90 kelimeleri modemden dönen cevapların içinde yeralacaktır. Eğer bu kelimeler yoksa diğer sıkıştırma protokolleri ile ilgili anahtar bilgiler elde edilebilir. En kolay yontem minicom seri port aracını kullanmaktır. Sırasıyla,

ATZ

ATI1

ATI2

ATI3

...

şeklinde komutları modeme gonderdiğinizde aldığınız cevaplar modeminizle ilgili daha detaylı bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.

Diğer Internal Modemler

Aşağıdaki tabloda verilen modemler kendi üzerlerinde DAC devresi barındırmayan modemlerdir ve standart bir seri port olarak konfigüre edilemezler. Winmodem olarak ta bilinen bu modem türlerinden aşağıdakilerin linux sürücüleri geliştirilmiştir. Kernel module olarak dağıtılanlar ve GPL lisansi ile dağitilanlar olarak iki kategoridedirler. Eğer modeminiz aşağıdakilerden birisi ise, ilgili driver ı kullanarak modeminizi kullanabilirsiniz.

Not: Bu sürücüler tarafımdan denenmemiştir. Deneyenler sonuçları bildirirse bu tabloya bununla ilgili bir bilgi eklenebilir.

Modem Tipi Sürücü Tipi Dosya Geliştiren
Lucent LT Winmodem, PCI Kernel module linx565a.zip Lucent
Lucent LT Winmodem, PCI or ISA PnP Kernel module linux568.zip Lucent
Lucent LT Winmodem, PCI Kernel module LucentPCI-1.1-1.i386.rpm Lucent
Lucent LT Winmodem, PCI GPL lisanslı kaynak kodu ltmodem 0.x.x Richard Close et al.
Cirrus Logic CL-MD5620DT, PCI GPL lisanslı kaynak kodu source CLModem-0.1.0.tar.gz Mikhail Moreyra
PCTel Micromodem, AMR Kernel 2.2.x için module MODEM.zip [4.27.100] william_hsu@pctel.com
PCTel Micromodem, PCI Kernel 2.2.x için module pctel.zip [4.27.100]  
PCTel Micromodem, AMR, PCI Kernel 2.2.x için module hsp56-linux-1.tar.gz [4.27.123] william_hsu@pctel.com

İşinize yaraması dileğiyle.....


Dogan ZORLU
Grup Yazilim Ltd,
Hasan Tahsin Caddesi No:21/12 Bahcelievler/IZMIR
(232) 255 4175

Orijinal URL: https://web.archive.org/web/20011004033235/www.linux.org.tr/documents/

Dogan ZORLU

Dogan ZORLU