Home Server Seçerken

Photo by Jeremy Bezanger / Unsplash

Konteynerize edilmiş bir homeserver, tasarlanan sisteme bağlı olarak değişik kapasitelerde donanımlar üzerine kurulabilir. Peki ne kullanmak daha uygun olur ?

Öncelikle işlem kapasitesi ve enerji tüketimi arasında doğrusal bir korelasyon olduğu unutulmamalı. Zira ne kadar kapasite, o kadar enerji tüketimi anlamına geliyor. Yetersiz ya da gereğinden fazla kapasiteler üzerinde koşan sistemler için "verimsiz" kelimesini kullanmak eminim doğru bir karar olacak.

Verimli bir sistem için, konteyner sayısı, konteynerların ihtiyaç duyduğu idle kaynaklar ve demand kaynakları bilmek önemli. Bununla birlikte deneyimlerim, üst düzey bilgi işleme gereksinimlerinin evlerde pek de gerekmediği. Önerim minimum 8GB ram, i5 işlemci ve 256GB bir diskle işe başlamanın yeterli olduğunu söylüyor. Daha fazla kapasite gerektiğinde cihazı büyütmek yerine yatayda genişlemek çok daha etkin sonuçlar veriyor.

Nereden Çıktı Bu Fikir ?

Aslında internette uzun süredir izlediğim homeserver setup ları, evlerin bodrumlarında 36-42U kabinlerde yer alan sunucular, storage lar, switch ve güvenlik araç gereçlerden oluşuyor. Kendi kendime dedim ki; "Acaba minik donanımlarda bu sistemlerde koşan yazılımları çalıştırabilir miyiz ?". Böylelikle de mis gibi bir problemim oldu; "Neyin üstünde koşacak bu sistemler ?"

Network
Photo by Jordan Harrison / Unsplash

Seçmek oldukça zor zira hem ülkemizde satın alınabilecek bileşenler çok çeşitli değil ve doğal olarak fiyatlar da el yakıyor, zira son 12 ayda neredeyse alım gücümüz yarı yarıya azaldı. Bu nedenle biraz daha dikkatli incelemek gerekiyor kaynak gereksinimlerini.

Ülkemizde tiny homeserver kurulumu yapıp bunu da paylaşan kimseye rastlamadım. Belki vardır bana denk gelmemiştir. Bu nedenle bileşen seti ile kimsenin uğraşmak istemediğine hükmettim. Ya istediğini bulamıyor, ya da bulduğunda istediğini yapamıyorsun çoğu zaman. Arabalar gibi bilgisayar parçalarında da kısmetin neyse onu alıyorsun dense yeridir şu aralar.

Seçenekler

Sizler için olası homeserver platformlarını bir toparlamak, başlayacak arkadaşlara en azından donanım seçiminde ilham vermek istedim. Öncelikle gerekli durumlarda 32GB a kadar artırılabilir bellek olmazsa olmazımız. Bu kapasite aşılacaksa yatayda büyüteceğiz homeserver sistemimizi.

Örnek cihazımız Lenovo SFF Tiny Masaüstü Bilgisayarı. Amazonda oldukça fazla refurbished benzer tiny cihaz var. 2K-5K TL arası değişiyor fiyatları. Benim kullandığım cihazın bir üst modeli 2.030 TL amazon da. HP, Dell ve çeşit çeşit Lenovo. Alacağımız cihaz Small Form Factor / Tiny olacak. Benim kullandığım cihazda şu anda 8GB ram ve 256GB disk var. Yeni node ihtiyacı hasıl oldu konteyner sayısı artınca (20 ye yaklaştı çalışan konteyner sayısı).

Güç tüketimi konusunda bir fikir vermek gerekirse benim sunucum 12-30W arası bir güç tüketiyor ki çoğu zaman 12-20 arasında bir yerlerde. Güncel fiyatlarla da 200-300 TL gibi yıllık bir işletme maliyeti oluşturacaktır.

Bağlantı

Cihazımızı ev ağına bağlamak için mutlaka modeme yakın koymak gerekmiyor. Ben TP-Link powerline ürünlerini kullanıyorum. PA4010 modeli bir çift aldım. Sonra diğer odalarda kablosuz yayın için 4220 cihazını kullandım. Bu set kablolu tarafta 100Mbit/sec, elektrik hattından da max 600Mbit/sec hız sağlıyor ki her türden işlem için oldukça yeterli bir hız. Ürün çeşitlerine "Amazon TP-Link Mağazası" üzerinden ulaşabilirsiniz. 4220 de iki ethernet portu var. İkinci bir node eklemek gerekirse işe yarayabilir.

Önemli Noktalar

Elbette evde bir veri depolama ve işleme altyapısı oluşunca, iş sürekliliği de beraberinde çözülmesi gereken bir husus. Kullanacağımız temel platformda bu konunun ne denli kolay çözüldüğünü gördüğünüzde eminim çok şaşıracaksınız.

Temel stratejimiz şu şekilde olacak;

  • Fiziksel Yedeklilik: Kişisel bilgisayarımız üzerinde hazır tutacağımız standby sanal sanal platformumuz, yeni node gelinceye kadar servis verecek
  • Yedekleme: USB attach edeceğimiz bir disk birincil yedeğimiz olacak. Masaüstü bilgisayarımız ise ikincil yedek hedefimiz olacak. Evin internet çıkış hızına göre de (upload önemli) remote bir yedek te tutabilmek mümkün

Sonuç

Homeserver için özel bir fiziksel alan gerekmez. Tiny bir PC ve bir powerline adaptör çifti ile, televizyonun altında bir alıcı gibi konumlandırabilirsiniz. Bu aşamada artık homeserver kurulumuna başlayacağız. Takip eden yazılarda adım adım kurulumlarımızı yapıp, keyfini çıkaracağız.

Dogan ZORLU

Dogan ZORLU